Friidrott i Sverige

Friidrott i Sverige

Sverige är ett land med många aktiva idrottare, dessutom väldigt duktiga sådana. Vi har genom historien haft väldigt många framgångsrika friidrottare och slagit rekord och tagit medaljer. Det är faktiskt väldigt imponerade med tanke på att det finns över 200 aktiva friidrottsnationer, som kan konkurrera på ett helt annan nivå med tanke på att de är betydligt fler än vad vi är i Sverige. Friidrott bör räknas som en av de kategorier inom sport som funnits allra längst. Olympiska spelen, till exempelvis, har funnits sedan antiken.

Sveriges främsta friidrottare genom tiderna

Genom åren har Sverige fått fram ett par fantastiska friidrottare i flera grenar. Höjdhopparen Patrik Sjöberg föddes i Göteborg 1965, och räknas som en av våra främsta någonsin. Han satte år 1987 världsrekord i höjdhopp när han hoppade hela 2,42 meter på hemmaplan. Även om det har gått många år sedan dess så är det endast två personer som hoppat högre än Sjöberg. Faktum är att han än i dag innehar Europarekordet. I dag är det tjugo år sedan Sjöberg lade ned sin aktiva karriär som friidrottare. Kajsa Bergqvist var den första kvinnan i Sverige som lyckades med den fantastiska bedriften att hoppa över 2 meter. Det var under en tävling i Tyskland som Bergqvist hoppade 2,08 meter, vilket var världsrekord.

Än idag är det Bergqvist som har världsrekordet, trots att det var 11 år sedan som karriären tog slut. En som har väldigt många guldmedaljer är Christian Olsson i tresteg. Hela 18 stycken har han samlat på sig under sin framgångsrika karriär. Han har vunnit guld i OS, VM, EM, inomhus VM och SM. Tyvärr satte många skador stopp för Olssons karriär, som han senare tvingades att avsluta. Vem vet, kanske hade det blivit ännu fler guld om inte kroppen tvingat honom till att lägga ned karriären. En av svensk friidrotts senaste stjärntillskott är stavhopparen Armand Duplantis. Trots att Duplantis har dubbla medborgarskap (medborgare i Sverige och USA) tävlar han för Sverige. Armand innehar svenskt rekord samt juniorvärldsrekord i stavhopp. Hela 6,05 meter har han tagit sig över. Duplantis blev årets friidrottare i Sverige under 2018.

Svenska mästerskapen i friidrott

Trots att friidrotten har funnits väldigt länge, ända tillbaka sedan antiken, så har vi i Sverige inte tävlat riktigt så länge. Första året svenska mästerskapen i friidrott hölls var 1896 i Helsingborg. Föga förvånande var det enbart män som var tillåtna att tävla. Först 31 år senare, 1927, tilläts kvinnor även att tävla. Örgryte IS och IS Lyckans Soldater var de mest framgångsrika idrottsföreningarna under det första mästerskapet. IS Lyckans Soldater knep 4 guldmedaljer, medans Örgryte IS lyckades med att vinna hela 6 guld. Det senaste svenska mästerskapet i friidrott ägde rum i år. Mästerskapet utspelade sig inte på en enstaka plats utan runt om i vårt avlånga land, bland annat i Göteborg, Stockholm, Malmö, Falun, Ljungskile, Karlstad och Umeå. Noterbart är att precis som under det första svenska mästerskapet 1896, så finns Örgryte IS med på prispallen, med två guldmedaljer, två silvermedaljer och en bronsmedalj.