Kända maratonlopp

Kända maratonlopp

42 195 meter långt, att bara springa och ta sig igenom ett maratonlopp är en fantastisk bedrift och det finns en mängd av olika sorters lopp för den som är intresserad. En del lite mer klassiska och större än andra, några känner de allra flesta av oss till medan några andra endast är långa och har en udda profil. Nedan listas några av de absolut måste maratonloppen för den som kanske måste välja någon, eller varför inte alla att springa under levnadstiden.

Athens classic Maraton

Ingen lista på maratonlopp är komplett om man inte skriver om Atens klassiska distans. Själva födelseplatsen för maratonlopp och där allt startade för 2500 år sedan går från orten Marathon till Aten och går av stapeln i november varje år. Distansen lockar till sig tusentals löpare och är en folkfest. Myten om hur och vem som sprang den mytomspunna sträckan är fortfarande oklar och varierar beroende på vem du pratar med. Men det går fortfarande att sträcka på sig lite extra när man berättar för andra att man har sprungit det klassiska loppet i Grekland.

Berlin Maraton

Rena rama folkfesten och ett galet stöd ifrån den dryga miljonen åskådare. Loppet som har hållits varje år sedan 1974 har dryga 40 000 anmälda löpare varje år och är också det lopp i världen där flest världsrekord har satts under årens gång. Anledningen till alla rekord tros vara att banan är relativt platt, jämn och vädret är milt, det tillsammans med åskådarna som med sina hejarramsor drar dig framåt gör att oddsen för ett rekord är optimalt. Berlin Marathon som hålls över två dagar är det näst största loppet i världen och en klassiker som ingen vill missa.

New York Maraton

Från det näst största loppet till det allra största med över 50 000 löpare. Det är för det första inte så lätt att få närvara och springa på New York Maraton utan du måste vara en duktig löpare och även kunna visa upp ett resultat från en tidigare mara eller halvmara. Därefter sker en lottning av alla som har anmält ett intresse för att få springa och 2018 fick 1 av sju stycken sökare en plats till att springa New York Maraton. Diverse researrangörer och välgörenhetslöpare får prioritet och får därför gå före i kön och är därmed ett steg närmare att få springa. Loppet som startar på staten Island för att sedan fortsätta bland annat genom Manhattan och med ett avslut i vackra central park är ett måste för alla inbitna maratonlöpare.

Flora London Marathon

Det årliga loppet som genomförts varje år sedan 1981 med start i Greenwich söder om staden avslutas numera på the mall. Precis som i New York Maraton så lottas de allra flesta startplatserna ut för icke brittiska löpare, du kan resa med ett reseföretag men ett annat alternativ är att springa för en välgörenhet som också är villig att sponsra dig. Genom att springa för en välgörenhet förbinder du dig också till att samla ihop en viss summa pengar. Det finns alltså många möjligheter till att uppleva magin på plats.