Livet som proffslöpare

Livet som proffslöpare

Det finns många olika distanser som man kan vara proffslöpare inom. Om man vill löpa på proffsnivå bör man tillhöra ett friidrottsförbund. Då proffslöpare kan delta i olympiska spelen och så vidare. Då tillhör de alla olika löpnings distanserna friidrotten som sport. Man kan välja mellan kort-, medel- och långdistanslöpning. Till kortdistanslöpning så räknas alla distanser från noll meter till den som är längst på 400 meter i kategorin kortdistans. I medeldistanslöpning så finns distanser över 400 meter till och med de som är kortare än 2000 meter. När man sedan ser till långdistanslöpningen så innefattar det alla distanser från och med 2000 meter, alltså är ett maratonlopp även i denna kategorin. Det finns inget “tak” för längden på ett långdistanslopp.

Om man är en långdistanslöpare så gäller det att ha en strikt livsstil, speciellt om man vill tillhöra världseliten inom sporten. Det gäller att få in många bra träningsveckor varje vecka och det straffar sig konditionsmässigt om man tar pauser från träning. Därför gäller det att man har bra disciplin. Dessutom så kan man inte äta hur som helst om man vill vara en proffslöpare, det gäller att kroppen får i sig precis de saker som den behöver för att prestera på topp. Man lägger en bra grund om man har disciplin när det kommer till allt runt omkring när det gäller kost, sömn och uppladdning. Sen måste man som tidigare nämnt vara mycket noggrann med träningen.

Aldrig för sent att satsa

Dessutom så är det en sport som man kan välja att starta sin satsning sent inom. Det kan vara sena tonårs år som är mycket möjligt att starta sin satsning och ändå hamna i världseliten efter några år av sin satsning. Har man sportat och tränat mycket tidigare i livet även fast det inte just löpning som idrott så har man mycket tillgodo dessutom. Då borde man ha en grundkondition som är bra mycket bättre än om man startar från noll. Är det även så att man vill satsa fullt ut så är det ingen idrott som man i början kan leva på, så bra att tänka på är att man behöver ha ett jobb på sidan av. Jobb bör man ha ända tills dess att man får så pass bra resultat så att sponsorer osv går in med pengar och kontrakt. Löpargymnasiet i Sollentuna kan man även som ungdom söka in på om man vill få bättre medel för sin satsning.

Viktigt är även att man väljer tidigt i sin satsning vilken distans man vill löpa. Man brukar i regel prata om att det kan ta cirka 10 år för att närma sig eller nå absoluta eliten efter man gjort beslutet att satsa på idrotten. Man behöver även en bra tränare som kan guida individen som löper till under elitsatsning. På detta sätt tar man sig mycket snabbare framåt i utvecklingen än om man gör satsningen helt på egen hand. Eftersom löpning enbart fokuserar på individuella mätbara resultat så finns det ingen annan att luta sig mot när det kommer till prestationerna till skillnad från lagidrott. Det gäller därför att ha ett extra starkt psyke så man orkar med pressen.