Nyttig kost för löpare

Nyttig kost för löpare dec 9, 2020

Nyttig kost för löpare

Denna artikel handlar om nyttig kost för löpare. För löpare är mat mer än enkel näring – mat är bränsle. Vad och när ska du äta före, under och efter dina körningar? Vad ska du dricka och hur mycket? När du tränar för ett långt lopp – 10K eller mer – måste du ändra hur du äter; Vi visar dig hur du gör dessa ändringar. Om du börjar träna inför ett långt lopp bör dessa tips hjälpa till att vägleda dina matvanor.

Ät mer

Under maratonträning bränner du många fler kalorier än du var tidigare och du måste byta ut dem. Använd först denna räknemaskin för att hjälpa dig få en uppfattning om hur mycket du bränner. Tänk emellertid på att din kaloriförbränning beror på ditt kön, storlek och träningens intensitet. Byt sedan ut dessa kalorier med näringsrik mat – resten av den här guiden visar dig hur.

Vill du gå ner i vikt? Det kan överraska dig, men långdistanslöpning är inte en effektiv viktminskningsplan. 1,5 kilometers löpning förbränner cirka 100 kalorier, men det betyder inte att du kommer att förlora ett kilo för varje maratonlopp du löper. Många studier visar att springa ökar aptiten, särskilt hos nya löpare. Kroppen verkar vilja behålla sin vikt homeostas och kommer att pumpa ut hormoner som får löpare att vilja äta. Om du inte försöker gå ner i vikt, svara på alla sätt på dessa signaler genom att äta mer, men om du vill gå ner i vikt måste du vara medveten om hur många kalorier du bränner och hur många du konsumerar. Ett tips? Att köra på tom mage pressar kroppen att använda dina fettlager som bränsle och kan hjälpa till att bekämpa viktökning.Om du tycker att skalan kryper högre när du tränar, se ditt kaloriintag och se nästa punkt.

Bekämpa hungern

Bekämpa hungern

Du kommer att känna dig hungrig när du tränar inför ett maraton, en känsla som vanligtvis kallas “runger” inom springcirkler. Men om du känner dig hungrig hela tiden är det dags för en dietändring att se till att du kan gå längre utan att känna dig hungrig mellan måltiderna. Om hunger är ett problem, ställa dig själv dessa frågor:

Får du tillräckligt med protein? Kolhydrater har länge setts vara hemligheten till snabb energi, men protein är viktigt eftersom det stabiliserar ditt blodsocker och hjälper dig att känna dig fylligare längre. Äter du tillräckligt innan en sprint? Att köra på tom mage kan ofta leda till tröga träningar och bara leda till att man klagar hungern senare under dagen.

Äter du ofta nog? Om du är hungrig efter att ha ätit tre måltider kan du prova att dela ut samma mängd mat i fem mindre portioner istället. En stadigare mattillförsel hjälper din kropp att upprätthålla stabila blodsockernivåer och avvärja hunger. Ha också en mängd hälsosamma tilltugg till hands så att du inte vänder dig till kaloribelagd mat när du är hungrig. Tänk på en handfull nötter, en kopp äppelmos eller en banan. Det var några tips för denna gång!