Stora svenska löptävlingar

Stora svenska löptävlingar

Löpning är en mycket populär form av träning bland jordens befolkning. Om träningen dessutom blir en hobby så kan det vara kul att antingen tävla eller delta i stora löpartävlingar. Sverige har en hel del stora lopp man kan delta i. Nedan så kommer några av Sveriges största löpartävlingar att presenteras.

Göteborgsvarvet

Detta lopp är ett så kallat halvmaraton, det vill säga att man löper ett halvt maraton och sträckan landar då på cirka 21,1 kilometer. Loppet eller tävlingen arrangerar Friidrottsförbundet i Göteborg och brukar äga rum i månaden maj. Vinsten som blir av loppet blir sedan till förmån av friidrotten i regionen, framförallt ungdomsverksamheten. Loppet gick av stapeln för första gången år 1980 och är idag ett av de största långloppen i världen. Så som loppet ser ut idag så startar löparna och går i mål i Slottsskogen. Antalet löpare som deltar varje år har stadigt ökat sedan starten, under cirka 40 år så har de klättrat upp till en bra bit över 40 000 deltagande löpare. År 2009 så var Göteborgsvarvet det största halvmaraton loppet i världen med sitt deltagarantal på 40 523 löpare. Året 2012 så fick New York marathon ställas in, detta ledde till att Göteborgsvarvet blev det störst i världen med 44093 deltagare som tog sig över mållinjen.

Tjejmilen i Stockholm

Detta lopp är en årlig tävling som arrangeras i Sveriges huvudstad av Hässelby SK samt Spårvägens FK. Endast kvinnliga löpare får delta i loppet, därav namnet på tävlingen, dessutom avslöjar namnet distansen på loppet som är 10 kilometer. Loppet springs runt om Djurgården och är en fin tur längs med vattnet. Det var året 1984 som den allra första tjejmilen gick av stapeln. Det blir även något speciellt över detta lopp då det endast är tjejer som får delta, hela Stockholm som vibrerar av “girl power”. Detta är dessutom ett lopp som passar alla typer av löpare, man kan tillochmed välja att gå milen om man så vill det. Loppet har 12 stycken olika startgrupper och då blir man placerad efter det personliga målet med loppet samt tidigare meriter. Man väljer även om man vill genomföra loppet med tidtagning eller utan. Väljer man utan tidtagning, kallat “Fun Run” så blir man hänvisad till startklasserna 5-12. De som däremot vill ha tidtagning kan delta i alla de 12 olika klasserna. Banan som man springer är väldigt lättlöpt samt flack. Det finns egentligen endast en backe på hela loppet och denna kommer efter att man sprungit cirka 7 kilometer av loppet.

Midnattsloppet

Detta lopp är en tävling som arrangeras på flera orter, dessa är Stockholm, Malmö, Göteborg samt Helsingfors. Loppet är som störst i Stockholm, det var även här som det arrangerades för allra första gången år 1982. År 2014 så blev Midnattsloppet det allra största loppet som vara en mil i Europa, då hade loppet 41 500 deltagare som var anmälda. Loppet arrangeras i början av augusti varje år på en lördag och startar klockan 21.30 för den första klassen.