Vikten av återhämtning för dig som löptränar

Vikten av återhämtning för dig som löptränar

Har du äntligen kommit igång med löpningen samtidigt som du känner att du blivit grym på det? Bra jobbat! Det kan verkligen inte pratas för lite om fördelarna med att träna men ofta sätter vi för höga mål som kan mentalt kännas lätt att ta sig över, medans kroppen inte riktigt hänger med. Den tar ofta mycket längre tid på sig att anpassas till det nya man utsätter den för, men det gör den tids nog. För dem allra flesta är det viktigt att balansera träningen med vila, där riktig återhämtning får ske för kroppen. Är du på elitnivå, kan man såklart belasta mer. Men det vi kan lära oss av proffsen är att dom ofta är varierade i sin träning samt att aktiv återhämtning är något som planeras in.

Hitta balansen

Tränar du dessutom alldeles för mycket är risken hög att du skadar dig och att träningen får motsatt effekt, det vill säga att kroppen bryts ner mer än vad den hinner att bygga upp sig själv. Alldeles för lite sömn, för mycket stress och dålig mat är tre vanliga orsaker till att du kanske inte får den återhämtningen man vill åt. Man brukar säga att efter 18 timmar att kroppen har till 90% återhämtat sig om man sköter det basala behoven. Detta gäller medel till högintensiv löpning under en timmes träning. Är man nybörjare kanske man skall till och med ska ta det lugnare än så. Ju mer otränad man är, ju sämre form är man i såklart – och därför behöver man mer återhämtning.

Detta varierar såklart en individ till en annan, men det kan sägas på ett generellt plan. Skadar man sig kan vägen tillbaka till träningen lång samt att den ofta kan innebära perioder av smärta i varierande grad. Lyssna på sin egna kropp gäller även här som så mycket annat. Det är också viktigt att inte använda träningsvärk som en referenspunkt. Forskningen säger mycket olika på denna punkten vad träningsvärk exakt är, men på senare tid verkar de flesta överens att det inte är ett kvitto på hur bra träningen varit. Med detta sagt är det en dålig idé att alltid försöka att ha det som mål inför ens träningspass.

Lyssna alltid på din kropp

Skulle man få för sig att öka på sin distans mycket mer än vad man är van vid, är risken stor att tröttheten kommer efter några veckor. Det är därför bättre att springa kortare, men fler gånger om kroppen skulle säga ifrån. När det gäller ökningen i distans brukar man rekommendera 10% ökning i veckan för nybörjare enligt aktivträning. Denna ökning avtar succesivt, och i ett senare stadie är det mer viktigt att lyssna på just vad som passar din livsstil och kropp.

Slutligen kan styrketräning vara ett annat bra sätt för att balansera upp vilan tillsammans med löpningen. Skador och överbelastning på kropp ifrån löpning beror ofta på en alldeles för svag muskulatur. Vanligast är belastningsskador för nybörjare, men detta kan förebyggas främst just med styrketräning.